.

.

sábado, 23 de marzo de 2013

De l'1 de febrer al 30 de juny no es permet accedir a la Falconera


El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac regula l'activitat d'escalada a la Falconera per protegir els falcons




Ja fa tres anys que una parella de falcons nidifica amb èxit a l'indret del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac que porta el nom d'aquesta espècie: La Falconera. Com cada any, amb la finalitat de protegir la nidificació d'aquesta parella de falcons, el parc demana als escaladors que no hi accedeixin de l'1 de febrer fins al 30 de juny. Per aquest motiu s'han editat uns cartells, instal·lats als principals accessos.


La darrera setmana de gener es va observar la parella de falcons d'aquest territori en actitud nupcial, i es va constatar que estan en el territori, preparant el procés de nidificació d'enguany. 

Aquestes aus, a l'hora de fer el seu niu, cerquen indrets en llocs inaccessibles, segurs i tranquils, amb unes bones condicions microclimàtiques i en un entorn ben conservat, on poder trobar l'aliment. Les espècies rupícoles, com l'àguila perdiguera, el falcó, el duc, la cabrota o la merla blava, solen trobar aquests indrets de nidificació en les baumes i fissures de les grans parets verticals. 

Les aus rapinyaires, en general, tenen un comportament territorial i dediquen quasi la meitat de l'any a criar una o dues cries. Si es provoca l'abandó del niu, això pot significar un any infructuós i, a la llarga, el descens de la població o l'extinció d'una espècie en una determinada zona. Si les molèsties que pateixen es repeteixen, es pot provocar l'abandó definitiu de l'àrea de cria i la consegüent pèrdua de biodiversitat de l'àrea.

La regulació es porta a terme perquè la coincidència entre la zona d'escalada i la nidificació pot ocasionar molèsties que poden tenir un efecte negatiu en el normal i desitjable desenvolupament del procés reproductiu d'aquestes espècies.

Cal destacar i agrair el comportament exemplar i el respecte del col·lectiu d'escaladors vers aquesta regulació

No hay comentarios: