.

.

jueves, 10 de julio de 2014

Ara inclou els municipis que l'integren




La UNESCO aprova ampliar l'àmbit de Reserva de la Biosfera del Montseny





El Consell Internacional de Coordinació del Programa MaB de la Unesco, reunit a Suècia, ha aprovat aquest dijous 12 de juny ampliar l'àmbit  de la Reserva de la Biosfera del Montseny més enllà del perímetre actual del Parc Natural, per comprendre tot el territori dels municipis que l'integren.
Amb aquesta ampliació, s'hi inclou el territori de 17 dels 18 municipis que l'integren, a excepció de Sant Martí de Buixalleu,  i es dobla pràcticament la superfície reconeguda des de 1978 amb aquesta categoria internacional, a més de multiplicar-se'n exponencialment la població.
Aquest reconeixement es produeix en un moment especialment significatiu per al parc natural, que aquest diumenge commemorarà el centenari dels inicis de la seva protecció per part de la Mancomunitat de Catalunya, a Sant Esteve de Palautordera, amb uns actes en què hi participaran els presidents de les diputacions de Barcelona i Girona, Salvador Esteve i Joan Giraut.
L'ampliació de la Reserva de la Biosfera del Montseny significa un pas endavant en la salvaguarda i la revaloració d'aquest espai singular, d'una gran riquesa mediambiental que s'alça a tocar del territori metropolità de Barcelona.
Les Reserves de la Biosfera són territoris que tenen com a objectiu conciliar la conservació de la natura i desenvolupament econòmic. Al món n'hi ha 621 distribuïdes per 117 països. Durant els dos darrers anys, des del Montseny s'ha treballat en l'ampliació dels límits de la Reserva de la Biosfera després que el 2008 el Congrés de Reserves de la Biosfera celebrat a Madrid aprovés un pla d'acció que recomanava potenciar més el vessant del desenvolupament econòmic, de manera compatible amb la conservació dels valors naturals, en la qual ja incideixen altres figures dins de la pròpia reserva, com ara la de Parc natural.
D'altra banda, el mateix any  2008, amb l'aprovació del nou Pla especial, el parc natural va ampliar els seus límits, depassant els de la Reserva de la Biosfera, la qual cosa resultava incoherent amb la filosofia d'aquesta figura. Aleshores els municipis i les dues diputacions que integren el parc van decidir impulsar l'ampliació de la reserva.
El parc i reserva va elaborar un dossier de l'ampliació que va ser avaluat per Martí Boada, com a representant de Catalunya al consell científic del Comitè Mab espanyol ("Home i biosfera") de la Unesco i validat per aquest Comitè, que presideix el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Consell

No hay comentarios: