.

.

lunes, 15 de abril de 2013

Se estudiara...





El Parlament rebutja prohibir el 'fracking' ara com ara però s'obre a estudiar-lo





CiU i PP rebutgen la proposta d'ICV-EUiA i C's s'absté






El Parlament ha rebutjat aquest dimecres tramitar una proposició de llei d'ICV-EUiA per prohibir el 'fracking', tot i que ha obert la porta a fer-ho més endavant en funció dels resultats d'una comissió d'estudi sobre aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs que sí s'ha aprovat.

Així, després de prosperar amb els vots de CiU i PP i l'abstenció de C's dues esmenes a la totalitat presentades per nacionalistes i populars contra la prohibició del 'fracking', la Cambra ha aprovat per unanimitat crear una comissió d'estudi sobre aquesta tècnica.

Tant CiU com C's han reprotxat a ICV-EUiA impulsi ara una proposició de llei per prohibir el 'fracking', just quan el Parlament acorda iniciar els treballs d'una comissió d'estudi, ja que, en paraules del diputat de CiU Antoni Fernández i Teixidó, suposa "precipitar-se".

"No els sembla raonable que primer ho estudiem?", ha qüestionat el diputat nacionalista, que ha defensat que l'esmena a la totalitat presentada pel seu grup no pressuposa que avalin el 'fracking', sinó que prefereixen estudiar-lo abans de regular.

La diputada de C's Inés Arrimadas ha demanat a ICV-EUiA retirés la proposició fins que acabessin els treballs de la comissió d'estudi per tornar "amb més legitimitat, força i consens a regular el 'fracking'".

El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha defensat la compatibilitat d'iniciar els tràmits de la llei per prohibir el 'fracking' i alhora es porten a terme els treballs de la comissió d'estudi, ja que en el termini que s'elabora una norma dóna temps a escoltar tots els experts.

"Vostès el que volen fer és marejar la perdiu", ha lamentat Milà, que ha advertit del risc que quan es vulgui legislar sobre el 'fracking' l'Estat hagi desenvolupat la seva pròpia normativa i limitat les competències de la Generalitat en aquest àmbit.

MODEL ENERGÈTIC

Malgrat votar favorablement a la comissió d'estudi, la diputada del PP María José García Cuevas ha assenyalat que la competència per aplicar aquesta tècnica és del Govern central, i ha criticat que la comissió parteixi d'un plantejament que "no és constructiu ni imparcial".

Des de les files del PSC, el diputat Jordi Terrades ha defensat que la comissió d'estudi del 'fracking' "no és suficient", i ha apostat per crear una subcomissió que analitzi els problemes energètics de Catalunya.

El diputat d'ERC Marc Sanglas ha mostrat el seu suport a la proposició de llei dels ecosocialistes, tot i que ha defensat que la comissió d'estudi permetrà que intervinguin moltes més persones i facilitarà "un debat seriós" sobre un fenomen que preocupa als catalans.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha celebrat que el debat sobre el 'fracking' hagi arribat al Parlament, i ha demanat al Govern que freni les llicències per estudiar possibles prospeccions fins que es coneguin les conclusions de la comissió

No hay comentarios: