.

.

martes, 16 de abril de 2013

El Parc de la Serralada Litoral s'amplia en més de 2.700 hectàrees




La Generalitat de Catalunya ha aprovat l'ampliació de prop d'un 60 % de la superfície del Parc de la Serralada Litoral, que s'inclou dins del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs, situat entre les comarques del Vallès Oriental i el Maresme.

 El Parc de la Serralada Litoral forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.






El Govern català incorpora 2.700 noves hectàrees a les 4.700 actuals, de manera que la superfície protegida serà de 7.400. L'ampliació, que inclou sectors adjacents d'alt valor natural, ecològic i social, respon a la demanada conjunta dels ajuntaments implicats, el Consorci del Parc i la Diputació de Barcelona.

La nova delimitació millora la viabilitat ecològica de l'espai i confereix al Parc de la Serralada Litoral coherència respecte al planejament urbanístic de cada municipi així com el Pla territorial metropolità de Barcelona.

El Parc de la Serralada Litoral comprèn els municipis d'Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Dalt, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Teià, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt. Al marge del seu valor natural, té un paper ecològic fonamental, perquè posa en contacte el litoral amb les valls interiors i les muntanyes que separen el Maresme de la plana vallesana.

El Consorci del Parc de la Serralada Litoral és l'òrgan gestor de l'espai. Està format per 13 ajuntaments dels 14 municipis amb terme municipal dins l'espai, els consells comarcals del Maresme i del Vallès Oriental, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

L'espai natural protegit de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs constitueix una bona mostra dels sistemes naturals propis de les serres litorals de Catalunya. Destaca el seu relleu característic amb formacions geològiques singulars, que conserva una gran diversitat de comunitats vegetals. El paisatge està dominat pels boscos típicament mediterranis d'alzinars o pinedes de pi blanc, però també hi ha rouredes als sectors més frescos de la vessant vallesana. A més, destaca la presència d'algunes espècies de flora incloses al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, com ara l'Arisarum simorrhinum, Carex grioletii o Isoetes durieui.

Pel que fa a la fauna, l'espai conté una representació molt bona d'espècies d'interès pròpies d'hàbitats mediterranis oberts (mostela, toixó, eriçó) i una elevada diversitat d'ocells rapinyaires. Cal destacar la recent recuperació en l'espai del cabirol.

Respecte al patrimoni històric i arquitectònic, hi ha una nombrosa presència de dòlmens, coves, poblats ibèrics, ermites romàniques, castells medievals i masies que denoten l'ocupació tradicional de la serralada. L'ampliació aprovada permet incloure dins l'espai diversos elements d'aquest patrimoni de gran valor

No hay comentarios: