.

.

miércoles, 16 de enero de 2013

El fracking amenaça Catalunya

El passat 27 de setembre de 2012, es va publicar al DOCG l’anunci del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya amb la solicitud de l’empresa Montero Energy Corporation SL de dos permisos de prospecció d’hidrocarburs anomenats Darwin i Leonardo. Aquests permisos afecten a més de 70 municipis en vàries comarques, sobretot a la Segarra i a Osona (89.683 i 76.641 hectàrees respectivament).
Es tracta de la primera petició que s’ha fet a Catalunya per extraure gas amb la tècnica de fractura hidràulica (fracking), tècnica que consisteix en perforar i injectar a pressió grans volumns d’aigua, sorra i productes químics de gran toxicitat a grans profunditats del subsòl per fracturar la capes de pissarres i fer aflorar el gas que contenen aquestes roques a la superfície.
En el document d’ al.legacions  presentat per l’organització ecologista al Departament d’Ocupació, s’exposen els greus impactes ambientals i en la salud humana derivats de l’utilització d’aquesta tècnica que es va iniciar a Estats Units (implementànse a l’any 2011 a l’estat de Texas). Com proven els diversos estudis referenciats al document,els impactes són provocats per la contaminació d’aigües subterrànies i atmosfèrica, per l’alt consum d’aigua (cada pou requereix 19 milions de litres d’aigua al dia), per la contribució al canvi climàtic, així com l’alt risc d’accidents per explosions i fins i tot terratrèmols de fins a escala 4.0 a prop de les zones en explotació. El fracking ha estat ja prohibit a França, Alemanya, Holanda i Bulgària i a Espanya, el Govern de Cantàbria està tramitant la prohibició i ja s’han pronunciat en contra les corts aragonesas i la Diputació de Valladolid.
Ecologistes en Acció de Catalunya demana que es deneguin els permisos i que es traslladi a tot el territori català la prohibició de l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fractura hidràulica. Tan mateix, sol.licita que s’atorgui la nul·litat al procés de sol·licitud per tractar-se d’un procés il.legitim per la nul·la informació del projecte i dels seus detalls tècnics entre les autoritats i els organismes comarcals i municipals, aixi com a la població en general, acte que vulnera el dret de la ciutadania a la informació i la participació en assumptes públics i en matèria de medi ambient
Diverses organitzacions dels territoris afectats s’estan mobilitzant fortament amb la presentació d’al.legacins i amb campanyes entre els ajuntaments afectats, els consells comarcals i els partits polítics municipals perquè també facin al·legacions. El Grup de Defensa del Ter, L’Espitllera i Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra


 









Proposició de llei de prohibició de prospeccions i explotacions de hidrocarburs no convencionals per mitjà de fractura hidràulica (fracking)




 

No hay comentarios: