.

.

sábado, 19 de enero de 2013

A por el delta


UN NOU PROJECTE DE REPSOL A TARRAGONA POSA EN RISC L'ECOSISTEMA I L'ECONOMIA DE LA ZONA

Ecologistes en Acció ha presentat al·legacions perquè es freni el pla de l'empresa, que ja ha estat jutjada i multada per vessaments a
la zona.

Ecologistes en Acció ha presentat al·legacions davant el govern contra el nou projecte de Repsol que pretén ampliar l'explotació petrolífera al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Existeix un greu risc d'abocaments, incendis i contaminació que afectarien a l'ecosistema de la zona, així com a sectors econòmics clau. L'empresa ha estat portada davant la justícia en repetides ocasions i multada per vessaments.

El projecte de Repsol “Treballs de Sísmica 3D a Casablanca” suposa augmentar el risc sobre el Parc Natural del Delta de l'Ebre, un dels ecosistemes més importants d'Europa, i a més augmenta la pressió que ja suporten altres sectors econòmics com la pesca o el turisme en la Costa Daurada.

No existeix cap forma segura d'extreure el petroli en aigües profundes, com recorda Ecologistes en Acció, per la qual cosa el perill és real. Per demostrar-ho, només fa falta recordar els antecedents de les activitats extractives de Repsol en la costa tarragonina. Durant els últims anys, s'han registrat 16 incidents importants que han afectat l'ecosistema litoral, l'economia i la salut de la ciutadania.

Entre aquests casos, cal destacar l'abocament de 100 tones de cru i olis a mar obert entre maig i juny de l'any 2009. L'empresa subcontractada per Repsol, Pride, en un principi va negar el succés.

En 2010 les instal·lacions de Repsol van sofrir diversos episodis de vessament de cru, la qual cosa va portar a la fiscalia a acusar a dos directius de la companyia de greus negligències en el disseny de les instal·lacions. El Consell de Ministres va aprovar la major sanció possible, 30.000 euros. Un import que és mínim en relació als danys causats i si es compara amb els beneficis d'aquesta multinacional, que només en els primers nou mesos del 2012 ha guanyat 1.796 milions d'euros.

El sector pesquer, malgrat haver rebut indemnitzacions per import de 250.000 euros, ha deixat clar el seu rebuig a les activitats de Repsol. No només els afecten els vessaments , sinó també l'activitat regular de la companyia a la zona. Les prospeccions provoquen desplaçaments d'espècies de peixos, que porten a la seva reducció al 50%, i danys físics a cefalòpodes, com demostren nombrosos estudis.

A més, l'explotació de petroli en les costes tarragonines suposa una contribució ínfima a la independència energètica de l'Estat espanyol. El 99'8 % del cru consumit en l'estat és importat i les noves prospeccions que es derivarien d'aquests estudis sísmics únicament disminuirien aquesta quantitat aproximadament en un 0'6%.

L'activitat extractiva de Repsol en les costes de Tarragona significa seguir apostant per un model obsolet tant econòmica com a social i ambientalment, ja que va en direcció oposada als requeriments de la lluita contra el canvi climàtic, la contaminació ambiental, i la salut humana i dels ecosistemes, que són la base de la vida i de l'economia.

Per això, Ecologistes en Acció reclama que la declaració d'impacte ambiental del projecte sigui negativa i que, en conseqüència, el govern no autoritzi els treballs d'exploració sísmica que planteja a la zona . L'organització sol·licita al mateix temps ser considerada part interessada per estar presents en el procediment d'avaluació d'impacte ambiental.

L'organització demana als governs locals i autonòmics i al govern espanyol que engeguin tots els mecanismes necessaris per a l'abandó dels projectes de nous pous de petroli i , al contrari, desenvolupin estratègies, plans i programes per proporcionar reglaments, normes, incentius i mecanismes financers que afavoreixin la transició a un nou model energètic sostenible.

No hay comentarios: