.

.

miércoles, 19 de diciembre de 2012

Ple en la xerrada sobre Fracking a Vic

Ahir dimarts 18 de desembre va tenir lloc la primera xerrada organitzada per la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) a la sala ETC de Vic amb la presència d’una vuitantena de persones.
 
El primer objectiu de la PAF és donar a conèixer aquesta tècnica d’extracció de gas del subsòl així com dels riscos, costos i afectacions segures que comporta. Per això es va comptar amb la participació de Pablo Cotarelo, coordinador de l’únic llibre editat en castellà i a l’Estat espanyol sobre fracturació hidràulica (o fracking): “Agrietando el futuro. La amenaza de la fractura hidráulica en la era del canvio climático" (Ed. Libros en Acción). També es va presentar el video que ha editat la PAF.
 
Durant la seva presentació, Pablo Cotarelo va explicar la tècnica del Fracking, la baixa rendibilitat energètica del gas extret, les afectacions del còctel de tòxics utilitzats sobre la salut i el medi natural, els costos ambientals, econòmics i paisatgístics: locals i globals (per l’agreujament del canvi climàtic i les desigualtats associades). Altrament també es va parlar de l’interès de les empreses del sector hidrocarburs per crear una bombolla especulativa sobre les seves cotitzacions a borsa al voltant de les expectatives d’extraccions de gas i aquesta és una de les causes per les quals s’està extenent. Així mateix va argumentar que ens trobem en una cruïlla civilitzatòria (davant la fi del petroli “barat” i accessible) on cal que ens plantegem quina societat volem i en base a quins recursos ens volem sostenir.
 
Al final de la xerrada i durant el torn de preguntes es va fer evident la necessitat de legislar aquesta tècnica i de la importància que la societat civil pot tenir en aquest sentit. A casa nostra, i en particular en pobles com Ridaura (a la Garrotxa) aquesta amenaça és imminent, i les primeres proves poden començar en qüestió de pocs mesos.
 
Vistes les nefastes conseqüències i els interessos associats a la promoció d’aquesta tècnica, la Plataforma Aturem el Fracking es proposa aconseguir la prohibició d’aquesta tècnica en tot el territori català i obrir el debat sobre la necessitat urgent d’una transició energètica basada en les energies renovables i la reducció del consum energètic.

1 comentario:

Anónimo dijo...

A veura si el colectiu en pren nota
Captain Garfio