.

.

jueves, 25 de marzo de 2010

Grill silencios


Troben una espècie de grill que no canta al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac


Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac s'ha fet una troballa interessant que estableix una nova localitat per una espècie rara de grills de la família Orthoptera anomenada Gryllomorpha uclensis (Pantel, 1890). Es tracta d'una espècie molt escassa a Catalunya que es cita per primer cop en aquest parc.



Gryllomorpha uclensis és un petit grill que es distribueix per la meitat oriental de la península, i a nivell europeu per la França mediterrània fins arribar a Itàlia i Suïssa (Gorochov&Llorente, 2001); les escasses cites de Catalunya el situen a la zona costanera i la serralada litoral.

Aquests petits grills viuen sota les pedres, i són molt difícils de localitzar, ja que a diferència d'altres espècies, no canten. Es suposa que aquest fet ha suposat que a Catalunya se'n tinguin molt poques cites. Aquesta espècie està considerada rara i en regressió, i amb estatus de Vulnerable al Llibre Vermell dels Ortòpters catalans (Olmo-Vidal, 2006).

El grill pertany a la família Gryllidae; és una espècie petita, i tant el mascle com la femella no tenen ales. El fet de no tenir ales impedeix que aquesta espècie pugui emetre sons ja que el cant metàl·lic del grill comú es produeix com a resultat del fregament de les ales.

Aquest nou registre es basa en la troballa d'una parella d'aquests ortòpters, que van ser fotografiats pel biòleg José Manuel Sesma el 14 de setembre del 2008 al terme municipal de Mura (Bages), va aparèixer en aixecar una pedra en una clariana de bosc mixt en una zona molt humida i propera a la llera d'un torrent. Es converteix en una de les primeres cites a Catalunya i la primera cita al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac.

Les fotografies es van realitzar desconeixent la identitat dels protagonistes, i es van exposar a la web de Biodiversidad Virtual, dins de la galeria de Insectarium Virtual. Un cop allà, el grup d'especialistes en ortòpters els va determinar com a pertanyents a aquesta espècie. Cal dir que en aquesta mateixa web hi ha una altra cita del mateix grill a l'Ampolla fotografiada el 14 de juliol del 2007.

La gran diversitat d'hàbitats presents al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac crea l'ambient favorable per que hi puguin viure espècies de gran interès per la seva raresa, com el grill Gryllomorpha uclensis, l'ortòpter Saga pedo, insecte amb molt poques cites a Catalunya i d'hàbits carnívors, i també una papallona amb l'estatus de vulnerable a nivell de Catalunya, considerada extingida fins fa dos anys al parc (Iolana iolas) i lligada a un arbust que creix en moltes clarianes.

José Manuel Sesma

No hay comentarios: