.

.

viernes, 30 de octubre de 2009

Cova del Toll


El retorn de l'aigua és un fenomen que succeeix amb una certa periodicitat, però que ara feia gairebé mig any que no es donava



L'interior de les coves del Toll de Moià es van tornar a convertir aquest dias en un curs fluvial, un fenomen que succeeix amb una certa periodicitat, però que ara feia gairebé mig any que no es donava.

Aquestes galeries prehistòriques i obertes al visitant formen part del curs de l'aqüífer del Moianès integrat a la conca del riu Calders. La seva situació elevada converteix l'interior d'aquestes coves en un riu intermitent, que hi recupera el curs en períodes de règims elevats de pluja, com els que hi va haver la setmana passada.

Marta Fàbrega, directora del Museu de Moià i de les coves, va destacar ahir, però, que el retorn de l'aigua no és només una anècdota o un atractiu afegit a la visita, "sinó també un execel·lent indicador de l'estat d'aquest aqüífer", d'on s'abasten una gran part de pobles del Moianès, incloent-hi Moià. D'una banda, segons Fàbrega, perquè atès que és un punt elevat indica que aquest aqüífer està al màxim nivell i que hi ha regeneració de l'aigua. De l'altra, perquè des del 2003 s'aprofiten aquests períodes de retorn per fer anàlisis d'aquesta aigua en aquest estrat i, sobretot, per fer un seguiment dels nivells de nitrats. Fins ara, concreta Fàbrega, "sempre han estat bons", com posen de manifest els mostrejos en diferents èpoques (vegeu quadre de dades). La concentració de 50 mg/l de nitrats és la màxima que recomana l'Organització Mundial de la Salut.

No hay comentarios: