.

.

miércoles, 20 de abril de 2016

Avenc d'en Roca (Cervello) en perill d'extinció



L'avenc d'en Roca, al terme municipal de Cervelló, és la primera cavitat vertical del país de la que es té documentació fotogràfica del seu interior (1907)






Aquesta anècdota només és una de les moltes més que fan que l'avenc d'en Roca sigui un dels més emblemàtics de Catalunya, tant pel que es refereix a l'expressió de la Renaixença Catalana, desenvolupament de les recerques científiques, iniciació i història de l'esport a Catalunya, patrimoni natural de Cervelló, etc.

A l'actualitat l'avenc i el seu entorn, es troben amb un procés administratiu amb la finalitat de que s'autoritzi l'explotació d'una pedrera. En aquest tràmit, fins ara, no es contempla cap mesura de preservació ni de protecció de l'avenc.

És per aquesta raó que es a creat "Cervelló Sense Pedreres"  una plataforma ciutadana nascuda per aturar la construcció de noves pedreres al municipi de Cervelló.
Som gent molt diversa que ens hem unit per garantir que en la consulta que es celebrarà els propers dies 7 i 8 de maig tots els veïns i veïnes del poble tinguin tota la informació necessària per votar sobre les conseqüències del nou projecte de la Pedrera del Telègraf, situada al costat de la urbanització del Lledoner.
Vols col·laborar a Cervelló Sense Pedres? Doncs és molt fàcil, només has d’adherir-te al nostre manifestinscrivint-te en aquest formulari.

hi ha moltes raons per aturar l'expansió de la pedrera "la nostra que no tornin a destruir el patrimoni subterrani com ja va ocórrer amb l'abocador del Garraf"

En motiu del projecte d’ampliació de la pedrera de la Torre del Telègraf i la indecisió del govern municipal de Cervelló per aturar el projecte, Cervelló Sense Pedreres hem decidit néixer per tal d’informar als ciutadans del poble del perjudici que causaria l’obertura d’aquesta nova pedrera i per tal que en la consulta que s’ha de celebrar es pugui votar amb tota la informació necessària.
Cervelló Sense Pedreres ens oposem a aquest projecte que impacta en 27 hectàrees enmig d’un espai natural d’alt valor ecològic i zona protegida per diferents normatives europees, estatals i catalanes, com són Xarxa Natura 2000, els Plans d’Especials Interès Natural (PEIN) i les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).
Perquè els veïns i veïnes ja patim des de fa massa temps aquesta zona sobreexplotada de pedreres i les seves conseqüències: trànsit intens de camions, contaminació atmosfèrica, sorolls de voladures i l’impacte visual, que en aquesta nova pedrera arribaria fins a Avinyó Nou.
Perquè és l’hàbitat natural d’espècies protegides, com la parella d’àligues cuabarrades que, tal com especifica l’Informe de Sostenibilitat Ambiental de la mateixa empresa extractora Pedreres de l’Ordal, es troben en aquesta zona, una espècie de la qual només queden prop de 70 parelles a tot Catalunya.
Perquè des del 2011 fins l’actualitat l’empresa el Telègraf no ha fet cap aportació econòmica a l’Ajuntament de Cervelló, ja que el conveni està caducat i s’ha demostrat que no es pot assegurar rebre una contrapartida econòmica per part de les pedreres.
I en definitiva, perquè les properes generacions visquin en un Cervelló sense pedreres i més sostenible.
Per totes aquestes raons, manifestem que:
  1. Volem que en el procés participatiu estigui garantida la informació clara i objectiva sobre les conseqüències del nou projecte de la Pedrera del Telègraf, situada al costat de la urbanització del Lledoner.
  2. Demanem que es faciliti la participació de tots els veïns i veïnes i que la decisió presa sigui vinculant.
  3. Considerem que cal treballar per un Cervelló sense pedreres, evitant que se n’obrin de noves o que s’ampliïn les ja existents.
  4. Creiem que aquest projecte constitueix un atac a l’entorn natural del nostre poble i que cal defensar-lo per a les generacions futures.
Cervelló, 19 de febrer de 2016





1 comentario:

Anónimo dijo...

Molt bon article, esperem que els veins de Cervelló votin majoritariament contra aquest desproposit i atemptant contra la Natura i el Patrimoni

Pere