.

.

lunes, 15 de agosto de 2011

No volen més guixeres a Tost

Veïns i ecologistes denuncien falsedats al projecte que posaria en perill el jaciment paleontològic més antic de la península Ibèrica



Veïns, associacions, i ecologistes han reclamat  a l'administració que rebutgi el projecte de construcció d'una tercera guixera a la vall de Tost (Ribera d'Urgellet, Alt Urgell), presentat per l'empresa Knauf GmbH. Segons les associacions ambientals, el projecte de Knauf posa en perill espècies protegides d'animals i de plantes, a més del jaciment paleontològic més antic de la península ibèrica. També denuncien falsedats en el projecte, com ara que "només viuen dues famílies a la vall quan realment hi ha un centenar de veïns empadronats".

El portaveu de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vàzquez, ha denunciat que "és el projecte més barroer i menys rigorós dels últims 20 anys". Les associacions Lo Riu Roig i Salvem Tost i els veïns de la vall de Tost (Ribera d'Urgellet, Alt Urgell) reclamen a l'administració que aturi la guixera projectada a la vall per l'empresa Knauf.

L'anunci d'informació pública sobre la sol·licitud d'autorització ambiental i l'estudi d'impacte per la construcció d'aquesta guixera va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el passat 23 de juny. Els detractors de la cantera han presentat al·legacions així com més de 500 signatures per evitar que s'aprovi la construcció de la tercera guixera.

Segons les associacions ambientals, el projecte de Knauf posa en perill espècies protegides d'animals i de plantes. La vall de Tost acull actualment dues canteres per a l'obtenció d'àrids i la guixera de Knauf seria la tercera en un territori on viuen un centenar de persones, tot i que a l'estudi presentat per l'empresa interessada s'assegura que només hi viuen dues famílies.

"El projecte està ple de falsedats", assegura una de les portaveus de l'associació Lo Riu Roig, Raquel Pubill. "El projecte presentat també diu que no hi ha cases a prop i que per tant no afecta a la població quan Cal Sabater està al costat d'on volen fer la cantera", explica.

A més, ha afegit Pubill, "tocant a l'àrea d'actuació de la guixera hi ha l'ermita de Sant Genís de Torà de Tost i el castell de Calassanç, tots dos elements greument amenaçats per la seva estructura precària del segle XI".

Pubill ha manifestat que des de Lo Riu Roig denuncien que l'explotació de la guixera no suposarà cap millora per a Tost, ni donarà feina a gent del municipi, ni aportarà cap valor afegit que repercuteixi positivament en el desenvolupament d'aquest territori.

Portaveus de l'associació Salvem Tost, que s'oposa a la guixera, han afirmat que el trànsit serà de 20 a 30 camions, ja que els permisos que demanen són per l'extracció de 200.000 tones l'any en 630 hectàrees.

Un altre dels problemes que denuncien els veïns és l'abastiment d'aigua de la vall ja que agafen l'aigua d'un nivell freàtic de cinc metres i l'explotació de la mina els deixarà sense aigua ja que profunditzarà fins a 20 metres

2 comentarios:

SALVEM TOST dijo...

Gràcies per fer-hi ressó: ho necessitem més que mai!

SALVEM TOST dijo...

gràcies per ajudar-nos