.

.

viernes, 21 de mayo de 2021

Comunicado de la federacio catalana de Espeleologia

 


Preocupació pels moviments sísmics 

d’origen desconegut al massís del Garraf

 

La detecció de diferents moviments sísmics al massís del Garraf d’origen no tectònic que es produeixen des del passat dia 10 de maig, ha generat inquietud i perplexitat entre les entitats més preocupades per l’estat del massís i la contaminació provocada per l’abocador de la Vall de Joan, clausurat des de fa quinze anys, entre les quals s’inclou la Federació Catalana d’Espeleologia.

La setmana passada, del 10 al 14 de maig, els sismògrafs van detectar diferents moviments sísmics i rèpliques d’origen desconegut. L’episodi més important es va produir el dia 11 per la tarda i va provocar desperfectes en algunes cases de la urbanització de la Plana Novella. Testimonis presencials, veïns del lloc, el van qualificar d’“explosió molt forta”, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va descartar que l’incident fos d’origen tectònic.

La possibilitat que aquests episodis tinguin relació amb les pedreres en explotació en el massís també està, de moment, descartada. Per tant, amb la informació disponible en aquests moments, els experts sospiten que l’incident pot tenir relació amb l’activitat de l’abocador del Garraf.

Dimarts passat 11 de maig es van presentar a Gavà els resultats d’un estudi de seguiment i control de les atmosferes dels avencs del Garraf, elaborat entre 2018 i 2020 per diferents voluntaris i entitats, inclosa la Federació Catalana d’Espeleologia, el Consell Català de l’Esport, les universitats de Barcelona i d’Almeria i el Instituto Geológico y Minero de España.

Segons l’estudi, concloent, en l’últim any i escaig ha empitjorat la contaminació atmosfèrica, tant a dins com a fora dels avencs, per causa dels gasos provocats per l’abocador. En alguns casos, el nivell de contaminació dels avencs és letal per manca d’oxigen. Aquest empitjorament té relació directa amb l’aturada temporal de l’extracció dels gasos de l’abocador a causa de les obres de segellament superficial d’aquest.

Han estat demanades explicacions sobre la situació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’administració responsable de la gestió del Dipòsit Controlat de la Vall d'en Joan, i us anirem informant sobre tota la informació que es pugui recollir sobre aquesta greu situació que pateixen les cavitats del Garraf.

 

 

Barcelona, 21 de maig de 2021

No hay comentarios: