.

.

martes, 4 de diciembre de 2012

Plataforma Aturem el Fracking

Es va constituir, amb el lema "Millor vius que fòssils!", el passat dissabte 24 a Cervera per fer front comú davant la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya


En una concorreguda reunió a Cervera, el passat dissabte 24 de novembre es va constituir la PAF (Plataforma Aturem el Fracking). Convocades pel Grup de Defensa del Ter, el Fòrum l’Esptillera i el Grup de Defensa del Medi Natural es varen reunir mig centenar d’assistents, representants d’entitats socials i de defensa del medi natural com Ecologistes en Acció, IPCENA, Enginyers Sense Fronteres, Som lo que Sembrem o Slow Food-Lleida, de partits polítics com Esquerra, Iniciativa per Catalunya, la CUP o Solidaritat, de sindicats agraris com la Unió de Pagesos i d’Ajuntaments com el d’Agramunt, a banda de tècnics de l’administració i veïns de pobles afectats.

La PAF defineix com el seu objectiu principal consciènciar dels perill de la tècnica de la fracturació hidràulica i aconseguir la seva prohibició en territori català. A través de debats, simpòsiums i altres actes de comunicació i participació divulgarà l’amenaça que suposa sobre els aqüífers, la salut, l’economia del territori, el medi ambient i el paisatge.

La fracturació hidràulica (o fracking) és una tecnologia desenvolupada als EUA i al Canadà per extreure hidrocarburs de baixa rendibilitat. Consisteix en un sistema de pous de perforació vertical fins a la capa de pissarra (dels 400 als 5000m); i margues sedimentàries en el cas d'Osona. Un cop s'arriba a aquesta capa el tub de perforació pren forma horitzontal i es fan una sèrie de detonacions explosives que provoquen petites fractures a la roca per les quals s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molta alta pressió, barrejada amb sorra i additius químics. Cada sistema de 6 pous o plataforma, en què s'agrupa l'extracció, utilitza entre 54.000 i 174.000 m3 d'aigua i entre 1.000 i 3.500 m3 de substàncies químiques.

La fracturació hidràulica és la punta de l'icerberg d'un sistema energètic basat en els recursos no renovables i que es troba en crisi sense retorn, i amb una gran repercusió sobre el canvi climàtic. La plataforma difondrà un discurs constructiu a favor de la transició energètica cap a nous models d’eficiència i estalvi, sostenibles amb l'activitat econòmica i social i harmònics amb la qualitat de vida i els nous reptes i les oportunitats del territori. Amb el lema “ Millor vius que fòssils ” les entitats promotores publicaran un manifest fundacional i obriran una línia de treball que comptarà amb el suport de diverses universitats i experts en la matèria, així com administracions locals i forces polítiques.

Les entitats s’han coordinat per a presentar al·legacions davant la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya i a comunicar als ens locals afectats la necessitat de comparèixer en el procés administratiu des del primer moment, tot oferint-se per facilitar informació als consells d’alcaldes quan aquests ho sol·licitin.

En aquest sentit, més d’una dotzena d’associacions i col·lectius d’Osona, el Bages, la Segarra, l’Urgell, el Solsonès i el Segrià, a banda de diversos Ajuntaments afectats han formulat al·legacions contràries a la concessió de les llicències sol·licitades per Montero Energy a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat.

A nivell d'Osona ja s'ha aconseguit el compromis dels següents ajuntaments afectats: Sant Pere de Torelló, l'Esquirol, Manlleu, Santa Eugènia de Berga, Muntanyola, Santa Cecilia de Voltregà entre d'altres, i el Consell Comarcal d'Osona i el Consorci del Lluçanes, els quals també han presentat al·legacions.

+ informació:

Adreceu-vos a aturemfrackingosona@gmail.com.

No hay comentarios: