.

.

jueves, 13 de diciembre de 2012

El llibre miner de Vallcebre

Per encàrrec del Consoci Ruta Minera, Zenobita edicions publica Vallcebre i la mineria del carbó, de Rosa Serra, un quadern que explica que aquest territori és ple de diverses riqueses geològiques –il·lustrades amb fotografies a color-, i que la zona va patir enormes canvis des que s’hi va descobrir carbó i es va començar a explotar, quan Vallcebre va començar a rebre multitud de gent que havia trobat feina a la mina i a patir transformacions importants, com ara la construcció de barraques per aquests treballadors, del telefèric, de la carretera i de la mina transversal Maria Teresa, que significà un punt d’inflexió en la modernització de l’explotació.



Concretament, l'obra conté cinc capítols: “Un espai geogràfic singular”, “El carbó de Vallcebre i les primeres concessions mineres”, “Les primeres mines: de la II República a la Postguerra”, “El transversal Maria Teresa” i “La mineria a cel obert: La transformació d’un paisatge”. Cal destacar que l’apartat “Un espai geogràfic singular”, que inclou un itinerari per la zona amb els camins molt ben detallats i amb un petit mapa del recorregut.

L’obra forma part de la col·lecció “Ruta minera” que ara ja consta de vuit quaderns dedicats al patrimoni de la mineria del carbó dels municipis que formen el Consorci.

L'autora, Rosa Serra i Rotés (Puig-reig, 1958) és llicenciada en Història de l'art i DEA en Didàctica i patrimoni (Universitat de Barcelona). Ha exercit de professora de Geografía i història en diversos instituts de la Catalunya central i en diversos màsters relacionats amb la museologia, la gestió del paisatge i la didàctica del patrimoni.

Ha exercit com a directora del Museu de les Mines de Cercs durant els anys 1999-2006.

Té nombroses publicacions sobre el patrimoni industrial (colònies tèxtils, molins i mineria del carbó) en revistes d'àmbit local, comarcal i nacional. És fundadora de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i de la revista l'Erol.

No hay comentarios: