.

.

jueves, 16 de agosto de 2012

Les coves del Toll de Moià peça clau de l’origen del foc a Europa


El fogar descobert a l'interior de la Cova de les Teixoneres de Moià podria ser el més antic de Catalunya

 
Els arqueòlegs que treballen a les Coves del Toll de Moià (Moianés), miren d'esbrinar si el fogar descobert l'any passat a l'interior de la cova de les Teixoneres pot ser el més antic de Catalunya. El fogar podria tenir més de 100.000 anys i, per tant, esdevenir "una peça clau en el debat sobre l'origen del foc a Europa". En total, a Teixoneres ja s'han trobat quatre fogars, que indiquen que els períodes d'assentament dels neandertals van ser més llargs del que es pensava en un inici. Fa deu anys que els arqueòlegs treballen en aquest jaciment, però la campanya corre el risc de desaparèixer a causa de la manca de finançament per la crisi.

La desena campanya arqueològica de les Coves del Toll de Moià se centrarà en descobrir si el fogar trobat a l'interior de la cova de les Teixoneres és el més antic de Catalunya. En total, els arqueòlegs han trobat quatre fogars a la cova de les Teixoneres. Tres estan situats a la part davantera de la cova i tenen al voltant d'uns 50.000 anys. El quart es troba a l'interior i la seva cronologia és un secret que els arqueòlegs miraran de destapar durant els quinze dies que dura la campanya. Un fogar aporta molta informació perquè, al seu voltant, s'hi tallen eines, s'hi cuina o s'hi expliquen històries. A més, una foguera també indica que l'espai no era un simple lloc de pas.

L'ós de les cavernes, el rei de Moià

Linx, gats salvatges i llops convivien, fa gairebé 50.000 anys, amb óssos de la caverna i hienes en un moianès boscós i amb una vegetació frondosa; tot plegat feia de l'ecosistema de Moià un espai molt divers i variat. Segons Rosell, així és com ens hem d'imaginar el moianès de l'època. Les Coves del Toll però, són conegudes per la presència de grans carnívors. Precisament a Moià s'ha recuperat una de les col·leccions més importants de l'ós de la caverna de la península.

Les Coves del Toll, un referent mundial

Enguany s’han complert 60 anys de la primera entrada a les coves moianeses. Des de llavors, les Coves del Toll s'han convertit en un referent a nivell mundial. Recentment, una revista de renom internacional ha publicat un article sobre l'estudi que s'hi realitza.

Però les campanyes arqueològiques que es fan a les Coves del Toll des de fa deu anys corren el risc de desaparèixer per la manca de finançament. Rosell ha explicat que, per la importància i la grandària del jaciment, a Moià hi haurien de treballar una quarantena d'arqueòlegs, però en canvi només hi treballen una vintena.

No hay comentarios: