.

.

miércoles, 23 de marzo de 2011

guia de natura il·lustrada

La seu del Parc del Foix a Castellet i la Gornal acollirà el dissabte 26 de març a les 11 del matí¡ la presentació de la guia il·lustrada de natura 'Flora i fauna del Parc del Foix', publicada per Brau Edicions. Hi participaran Miguel Delgado, alcalde de Castellet i president del Consorci del Parc; Ramon Espinach, gerent del Consorci del Parc del Foix; Pau Mundó, director del Parc del Foix; i Xavier Bayer i Cisco Guasch, autors dels textos i del recull d'espècies.


Es tracta de la primera guia del Parc del Foix amb les espècies més comunes i singulars d'animals i plantes. Les pàgines inicials, dedicades als principals ambients naturals de l'espai, guien sobre quina fauna i flora es pot buscar i on trobar-la. Tot plegat d'una forma molt visual i amena, perquè en pugui gaudir tothom.

La guia va destinada a un públic molt ampli, especialment a tothom que surt a la muntanya i vol conèixer una mica millor els animals i plantes que hi viuen. La guia ofereix també moltes possibilitats per a ésser emprada amb finalitats pedagògiques per instituts, escoles de natura, universitaris, etc. El format és del tipus 'llibre de motxilla', de mides reduïdes, que permeten de prendre'l al camp per tal d'usar-lo sobre el terreny.

Les il·lustracions són de Toni Llobet, un professional especialitzat en els dibuixos per a guies de natura, que ha publicat desenes de llibres. La guia Flora i fauna de l'espai natural Parc del Foix inclou 657 espècies animals i vegetals il·lustrades, moltes de les quals tenen diversos dibuixos, per exemple l'ocell parat i volant, una papallona i la seva eruga, etc. Per a cadascuna de les espècies hi ha tot un seguit d'icones informatives sobre els hàbitats on viu, la freqüència o abundància amb què es pot veure i les dates en què es pot observar. A més hi ha un breu text que ajuda a reconèixer l'espècie.

A la guia s'hi han inclòs les espècies més comunes que es poden trobar al Parc del Foix (i també a d'altres zones del Penedès). També s'hi han recollit algunes singularitats i rareses difícils d'observar. En total hi ha més de 250 espècies vegetals, entre arbres, arbustos, bolets, falgueres, líquens, varietats de vinya, plantes aromàtiques, etc. Els invertebrats hi són representats amb prop de 150 espècies; caragols, aràcnids, papallones, escarabats, libèl·lules, pregadéus, etc. Finalment, el grup dels animals vertebrats inclou unes 250 espècies més, entre peixos, amfibis, rèptils, ocells i mamífers.

El Parc del Foix és un espai natural de gran valor ubicat al punt de confluència de les tres comarques que formen el Gran Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf). Se situa als municipis de Castellet i la Gornal i al de Santa Margarida i els Monjos. Amb una extensió propera a les 3.000 hectàrees és un espai protegit per diverses normatives nacionals i europees. El seu gran valor rau en el fet d'acollir una variada diversitat d'ambients naturals i perquè és l'única zona humida d'aquestes comarques. El Parc del Foix forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

La guia ha estat editada per Brau edicions i es pot adquirir a les principals llibreries. El seu preu és força popular, 13 euros, ja que l'objectiu de l'edició és arribar a tothom que hi pugui estar interessat. El llibre, que es podrà comprar properament a la Llibreria de la Diputació, forma part d'una sèrie en què també hi ha les guies del Parc Natural del Montseny i el Parc del Montnegre i el Corredor, de la Xarxa de Parcs Naturals.

No hay comentarios: